Lód na żądanie – to proste!

Wysokie temperatury nie tylko latem przyprawiają o zawrót głowy. Nie ważne czy wypoczywasz nad Bałtykiem, w Dubrowniku czy na Seszele. Pojawiają się momenty, gdy trzeba się schłodzić, a woda w morzu lub basenie nie spełnia tej roli, co wtedy? Z rozwiązaniem przychodzą właściciele barów lub restauracji, którzy serwują fikuśne koktajle na lodzie. Dociekliwi zapytają, skąd się wziął lód w takich warunkach?

kostkarka Lód na żądanie - to proste!

Branże lodem wyłożone
Przedsiębiorcy, którzy prowadzą bary i restauracje nie tylko w kurortach, ale na całym świecie zużywają ogromne ilości lodu. Dziennie może to być nawet kilkadziesiąt kilogramów zamarzniętej wody. Wykorzystywana jest do chłodzenia dań lub składników potraw, przechowywania i transportu produktów spożywczych czy  jako dodatek do napojów. Lód znalazł swoich entuzjastów również w kosmetyce. Stosowany jest jako podkład pod makijaż (okłady z lodu), służy do masażu oraz przynosi ulgę, gdy przesadzi się z opalaniem. Ponadto należy wspomnieć o przetwórstwie owocowo-warzywnym oraz mięsnym, gdzie wykorzystywane są ilości hurtowe wody w stałym stanie skupienia.

Chłodny napój w dobrym stylu
Hand made ice z własnej zamrażarki przyjmuje najczęściej kształt sześcianów lub dysków, bo ciężko nazwać kulą to coś, co wyciągamy z plastikowego woreczka. Profesjonaliści, a najczęściej dobre lokale, które przywiązują wagę do detali i chcą uchodzić za prestiżowe posiadają specjalistyczne kostkarki. To dzięki nim mogą produkować potrzebne ilości lodu, ale takiego o odpowiednim wyglądzie, który spełni swoje zadanie oraz przyciągnie wzrok.

glasses-1477078_1280 Lód na żądanie - to proste!

Podstawowe rodzaje lodu
 Dice, to standardowa kostka sześcienna zapewniająca optymalną powierzchnię wymiany ciepła, która szybko schładza napoje. Zaletą jest kształt, który dopasowuje się do szklanek o różnych rozmiarach. Tego typu rozwiązanie stosuje się w sytuacjach, gdy jest zapotrzebowanie na duże ilości lodu np. na dyskotekach lub fast foodach. Nugget i Cubelet to małe kawałki lodu, które nadają się do przygotowania koktajli kremowych i mlecznych, a także do wypełniania wiaderek z szampanem. Ciekawostką jest, że rodzaj lodu Cubelet został opatentowany jako lód, który można rzuć. Ostatnim rodzajem jest Flake – odmiana płatkowa idealna do formowania aranżacji. Dzięki temu często wykorzystywana przy ekspozycjach bufetowych w hotelach lub w restauracjach, gdzie świeże produkty np. ryby wystawia się na widok klientom.

Jaki sprzęt wybrać?
Prowadząc biznes, w którym potrzebny jest lód, należy oszacować na niego zapotrzebowanie oraz koszty zakupu oraz transportu. Rozsądnym wydaje się rozważenie zakupu własnej kostkarki u sprawdzonych producentów jak np. https://iceomatic.pl/.  Wówczas eliminuje się ryzyko nie dostarczenia produktu na czas, co może skutkować złymi opiniami o danym miejscu. Sprzęt jest bardzo ważnym elementem w sprawnie działającej restauracji czy firmie zajmującej się przetwórstwem. Wiedzą o tym dobrze także właściciele sklepów i marketów, którzy eksponują świeże owoce morza lub produkty mięsne na lodzie. W sytuacji, gdy potrzebne są hurtowe ilości tego surowca, to przy uwzględnieniu zużycia energii, zakup urządzenia – jednego lub więcej wydaje się zasadny z ekonomicznego punktu widzenia. Tego typu sprawy warto przemyśleć na chłodno, a potem podjąć odpowiednie działanie.

Opublikuj komentarz