Lód na żądanie – to proste!

Lód na żądanie – to proste!

Wysokie temperatury nie tylko latem przyprawiają o zawrót głowy. Nie ważne czy wypoczywasz nad Bałtykiem, w Dubrowniku czy na Seszele. Pojawiają się momenty, gdy trzeba się schłodzić, a woda w morzu lub basenie nie spełnia tej roli, co wtedy? Z rozwiązaniem przychodzą właściciele barów lub restauracji, którzy serwują fikuśne koktajle na lodzie. Dociekliwi zapytają, skąd się wziął lód w takich warunkach?

Branże lodem wyłożone
Przedsiębiorcy, którzy prowadzą bary i restauracje nie tylko w kurortach, ale na całym świecie zużywają ogromne ilości lodu. Dziennie może to być nawet kilkadziesiąt kilogramów zamarzniętej wody. Wykorzystywana jest do chłodzenia dań lub składników potraw, przechowywania i transportu produktów spożywczych czy  jako dodatek do napojów. Lód znalazł swoich entuzjastów również w kosmetyce. Stosowany jest jako podkład pod makijaż (okłady z lodu), służy do masażu oraz przynosi ulgę, gdy przesadzi się z opalaniem. Ponadto należy wspomnieć o przetwórstwie owocowo-warzywnym oraz mięsnym, gdzie wykorzystywane są ilości hurtowe wody w stałym stanie skupienia.

Chłodny napój w dobrym stylu
Hand made ice z własnej zamrażarki przyjmuje najczęściej kształt sześcianów lub dysków, bo ciężko nazwać kulą to coś, co wyciągamy z plastikowego woreczka. Profesjonaliści, a najczęściej dobre lokale, które przywiązują wagę do detali i chcą uchodzić za prestiżowe posiadają specjalistyczne kostkarki. To dzięki nim mogą produkować potrzebne ilości lodu, ale takiego o odpowiednim wyglądzie, który spełni swoje zadanie oraz przyciągnie wzrok.

Podstawowe rodzaje lodu
 Dice, to standardowa kostka sześcienna zapewniająca optymalną powierzchnię wymiany ciepła, która szybko schładza napoje. Zaletą jest kształt, który dopasowuje się do szklanek o różnych rozmiarach. Tego typu rozwiązanie stosuje się w sytuacjach, gdy jest zapotrzebowanie na duże ilości lodu np. na dyskotekach lub fast foodach. Nugget i Cubelet to małe kawałki lodu, które nadają się do przygotowania koktajli kremowych i mlecznych, a także do wypełniania wiaderek z szampanem. Ciekawostką jest, że rodzaj lodu Cubelet został opatentowany jako lód, który można rzuć. Ostatnim rodzajem jest Flake – odmiana płatkowa idealna do formowania aranżacji. Dzięki temu często wykorzystywana przy ekspozycjach bufetowych w hotelach lub w restauracjach, gdzie świeże produkty np. ryby wystawia się na widok klientom.

Jaki sprzęt wybrać?
Prowadząc biznes, w którym potrzebny jest lód, należy oszacować na niego zapotrzebowanie oraz koszty zakupu oraz transportu. Rozsądnym wydaje się rozważenie zakupu własnej kostkarki u sprawdzonych producentów jak np. https://iceomatic.pl/.  Wówczas eliminuje się ryzyko nie dostarczenia produktu na czas, co może skutkować złymi opiniami o danym miejscu. Sprzęt jest bardzo ważnym elementem w sprawnie działającej restauracji czy firmie zajmującej się przetwórstwem. Wiedzą o tym dobrze także właściciele sklepów i marketów, którzy eksponują świeże owoce morza lub produkty mięsne na lodzie. W sytuacji, gdy potrzebne są hurtowe ilości tego surowca, to przy uwzględnieniu zużycia energii, zakup urządzenia – jednego lub więcej wydaje się zasadny z ekonomicznego punktu widzenia. Tego typu sprawy warto przemyśleć na chłodno, a potem podjąć odpowiednie działanie.

cloud

leave a comment

Why ask?

Create Account



Log In Your Account